Опера по први пут у Бежанији

Удружење грађана “Стара Бежанија” обележава низом манифестација Дане европске културне баштине.

Тако је у петак, 05.10.2018. по први пут у насељу Бежанија и то у храму културе “Бежанија” (Војвођанска 68, поред Цркве св. Ђорђа) изведена опера под називом “Часовничар”. Ради се о либрету чији је аутор музике и текста Ђорђе Козић, а изводе је чланови Удружења “Живимо заједно” коју углавном чине особе са посебним сметњама.

Солисти опере “Часовничар” су:

  • Оливера Милојевић, оперска певачица-сопран,
  • Никола Радојловић (оштећеног вида)-тенор,
  • Андријана Филиповић (оштећеног вида)-сопран,
  • Немања Митић-баритон и
  • Божидар Бабић-бас.

Присутнима се најпре обратила председница удружења “Стара Бежанија” Волга Илић , а потом и Дејан Козић, председник удружења “Живимо заједно”. Након тога су посетиоци могли да уживају у веома интересантној опери., што су и наградили овацијама и дуготрајним аплаузом.

Пар речи о Удружењу „Стара Бежанија“: ово је непрофитно удружење основано је у мају 2005. године као одраз жеље да се промовише населје “Стара Бежанија”, као и да се унапреди живот становника овог насеља. Председник удружења је Волга Илић, а председник Организационог одбора за организовање манифестација (које организује удружење)  је изабран Зоран Матијашевић. Господин Матијашевић је и главни уредник сајта starabezanija.rs.

Удружење се бави очувањем традиције и културне баштине, доприноси афирмацији Бежаније и подржава све оне пројекте и појединце који у њима узимају учешће. Ово удружење чини група људи – ентузијаста, оданих својој Бежанији, који јој дарују своје слободно време, несебично се ангажујући у циљу да очувају од заборава аутентичност, историју и дух Бежаније. У циљу приближавања Бежаније што већем броју људи удружење организује културне, хуманитарне, музичке и друге манифестације. На тај начин се истовремено чувају од заборава догађаји из историје села, а млађи нараштаји се упознавају са вековним животом својих предака, са њиховим страдањем, јунаштвом и бескрајном оданошћу своме селу.

stara bezanja opera 1

(Текст и слике преузете са портала starabezanija.rs)