Срећна Кинеска Нова година!

Почела је Кинеска нова година, најважнији и најдужи традиционални кинески празник. Слави се како у Кини тако и широм света, на разне начине, али је позната и као највећа празнична саобраћајна гужва на свету.

2018 karneval u riju

Како портал РТС-а објављује, стотине милиона радника миграната из удаљених крајева и забачених градова Кине,кренуло је на пут како би до данас стигли кући за дочек Нове године.

Економски аспект

Очекује се да ће укупно бити реализовано око три милијарде путовања, а само је кинеска железница данас превезла девет милиона путника.

Породично окупљање

„До карте је било тешко доћи. Али све се исплатило, видећу се са целом породицом једини пут ове године“, каже један од путника на железничкој станици у Пекингу.

„Надам се да ће сви из породице успети да се врате у родни град. Дуго се нисмо видели“, истиче млада Кинескиња.

Шта доноси година пса?

Према кинеском хороскопу, из године петла ушли смо у годину пса. Тај симбол ће, према кинеском хороскопу, донети свима више мудријих одлука, правиће се добри темељи за нове почетке, бићемо сналажљивији, издржљивији и хладнокрвни у потенцијално тешким тренуцима.

И Њујоршка берза слави овај празник

Можда је управо та симболика довела до обележавања кинеске нове године и на једном врло неочекиваном месту, Њујоршкој берзи.

Није све у бизнису

Али према кинеском хороскопу, неће све бити у пословним подухватима.

Година пламеног црвеног пса значи и да ћемо много времена проводити у хармонији са породицом и пријатељима.

Овај део предвиђања звучи много пријатније.

Срећна нам Кинеска Нова година!