Хор „Свети краљ Стефан Дечански“ Јаково

Хор „Свети краљ Стефан Дечански“, при Храму Вазнесења Господњег у Јакову, основан је у фебруару 2008.године.

hor stefan decanski jakovo

Хор настоји да буде достојан наследник дугогодишњег, веома успешног, певничког појања, какву има храм у Јакову.

Основан је по благослову старешине храма, протојереја-ставрофора, Милутина Илића. На Васкрс 2008. године хор је отпевам своју прву Литургију у Храму.

Овај састав окупља вернике који редовним саслуживањем на Литургијама, Архијерејским Литургијама као и Вечерњим и Јутрењим богослужењима,  обредима венчања и крштења, исказује своју љубав према Богу, цркви и православној музици уопште.

Хор сваке године учествује на Светосавској академији коју организује храм у Јакову, такође и на важнијим концертима КУД-а „Срем“ из Јакова, негујући како православну тако и српску традиционалну музику.

Први диригент била је Маја Дорић. Потом од 2011. године хор водe смењујући се Татјана Митровић и Мила Марковић.
На Божић 2018. године емитована је и прва тв емисија у којој је хор учествовао. Емисија “Божићни обичаји у Срему” снимана је у реализацији ТВ Маг из Обреновца, а овај хор је имао значајно певачко представљање током емисије, што је уједно била и промоција новосашивених хаљина и кошуља за хор.
У фебруару 2018.године  организовали смо смотру духовне музике у цркви у Јакову уз учешће оближњих братских хорова из Сремске епархије чиме је обележена прва десетогодишњица постојања хора.

 hor stefan decanski jakovo  hor stefan decanski jakovo
(Захваљујемо се  г. Мили Марковић, диригеници хора, на уступљеном тексту и фотографијама)