2012. kraja sveta (ne)će biti ?

Dočekali smo poslednju godinu po kalendaru drevne civilizacije Maja.

A da li je stvarno i poslednja?

Dan koji će navodno promeniti svet, 21. decembar 2012. godine i navodno, biti poslednji dan za čovečanstvo.
Šta bi trebalo da se dogodi tog, prema mnogim predviđanjima, kobnog dana?
Ako je suditi po proročanstvu drevnih Maja, 21. decembra 2012. godine nestaće planeta Zemlja i svet će se suočiti sa krajem. Kalendar Maja, na kojem se datum apokalipse bazira, po tvrdnji mnogih stručnjaka najtačniji je na svetu, jer je sastavljen na osnovu preciznih tablica kretanja Sunca, planeta i asteroida u odnosu na Zemlju. U njihovim spisima “poravnanje” koje će se dogoditi 21. decembra 2012. godine naziva se spajanje sa utrobom Velike Majke (Zemlje). Veorvali su da ciklus života na planeti traje 26 hiljada godina, da se sastoji iz pet doba, koje se završava upravo tog dana.

Ono što najviše zabrinjava pobornike ove terije je da je ulazak u “šesto doba” prazan, odnosno da će vreme posle 2012. godine ponovo početi da se broji od nule.
Ova teorija postala je popularna kada je u ruševinama južnog Meksika pronađena kamena ploča Maja. Iako je oštećena, stručnjaci su pronašli datum apokalispe i delimičan natpis o tome šta će se dogoditi.
Proročanstvo Maja nije jedino koje kaže da se svetu bliži kraj. Mnogi teoretičari tvrde da ista predskazanja postoje i u Astečkom kalendaru, grčkom proročanstvu o kraju sveta početkom 21. veka, kao i u pisanjima Nostradamusa. On je, navodno, predvideo čudnu kosmičku pojavu koja će dovesti do zamene polariteta, što bi dovelo do toga da Zemlja počne da se vrti u suprotnom pravcu. To se poklapa sa tekstom islamskog Kurana u kojem piše da će svetu doći kraj kada Sunce izađe na zapadu, a zađe na Istoku. Slični navodi mogu se pronaći i u “Knjizi otkrovenja” u Novom Zavetu, kao i u kineskoj “Knjizi promena”.
Da sve ne ostane samo u domenu nagađanja ili verovanja u drevna proročanstva, potrudili su se i astronomi i fizičari, koji tvrde da će se upravo tog datuma dogoditi redak astronomski fenomen, koji se javlja jednom u 230 miliona godina. Sunčev sistem će se izjednačiti sa Mlečnim putem, što će rezultirati spajanjem naše i još dve galaksije. To će, tvrde oni, dovesti do radikalnih promena elektromagnetnog polja Zemlje, pa čak i zamena polova, što bi izazvalo katastrofu kataklizmičnih razmera.
Prema proračunima matematičara, planeta će, umesto da uspori, 21. decembra 2012. godine ubrzati u najoštrijoj krivini oko Sunca, zbog čega će kontinenti zameniti mesta i pretvoriti svet koji poznajemo u poprište haosa.
Međutim, oni tvrde da svet neće nestati, već da će “superoluja” civilizaciju vratiti u “mračno doba”. Do jutra će na većem delu planete nestati struja, ugasiće se Internet, mobilni telefoni neće raditi. Uslediće neverovatne klimatske promene i prirodne katastrofe. Svi aktivni vulani će proraditi, zemlja će se tresti i nestajati pod udarima cunamija, uragana, požara…
Oporavak će trajati dugo, a najbolje će se snaći stanovnici zemalja “trećeg sveta”, jer su i sada naviknuti na život bez modernih tehnologija. Spas sveta zavisiće od toga koliko će satelita biti poslato u svemir pre smaka, jer će jedino na taj način moći da se predvidi tačan trenutak udara…
Ova crna predviđanja, koja više liče na scenario holivudskih blokbastera o kraju sveta, nego na realnu mogućnost, objavljena su i u časopisu “New Scientist”, što je izazvalo potpunu paniku. Dokle je paranoja stigla, svedoči i podatak da je pokrenut vebsajt na kojem posetioci mogu da igraju lutriju, a kao glavna premija “nudi” se mogućnost da dobiju mesto na “modernoj Nojevoj barci”. Tako bi postali deo odabranih koji će biti spašeni od globalne katastrofe.
Koliko je ova tema dobila na aktuelnosti, svedoče i mnogobrojne dokumentarne emisije, kao i film Rolanda Emeriha, nazvan “2012”.


Stručnjaci NASE kažu da je priča o apokalipsi dovela do toga da dobiju rekordni broj poziva i mejlova i tvrde da je reč samo o marketinškom triku.
Takođe, jedan od čelnika indijanskog naroda, koji su naslednici Maja iz Gvatemale, Apolinario Čile Pihtum, tvrdi da je reč o “zapadnjačkoj izmišljotini”.
“Teorije o sudnjem danu potekle su od Zapadnjaka, ne od Maja. Maje su rekle samo da se tim datumom završava jedan vremenski period, a ‘entuzijasti’ su pronašli seriju astronomskih podataka koji se podudaraju sa tim datumom”, kaže Pihtum.
Na vama je da izaberete u šta ćete verovati, ali ne zaboravite da je do sada bilo bezbroj “sigurnih” datuma apokalipse. Poslednja u nizu bila je 2000. godina. Međutim, ništa se od crnih predviđanja nije obistinilo. Niti je Antihrist sišao na Zemlju, niti je Sunce eksplodiralo, polovi nisu zamenili mesta, nuklearni projektili nisu uništili svet… Datumi su došli i prošli, a čovečanstvo je, ipak, nastavilo da postoji.

izvor : Novosti