31. Beogradski maraton: Aktiviraj se

U subotu, 21. aprila od 10.00 časova biće održan 31. Beogradski maraton, najmasovnija i najveća srpska sportska manifestacija.

beograski maraton 1 beograski maraton 2

Ove godine u polumaratonu i maratonu očekuje se oko 8.000 učesnika i oko 20.000 učesnika u Trci zadovoljstva.

I ako ne učestvujete, spremite se jer će  i ove godine, biti dosta izmena u saobraćaju i javnom gradskom prevozu tog dana.

Darko Glavaš, v. d. gradskog sekretara Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, rekao je da je ceo komunalni sistem glavnog grada posvećen pripremama grada za 31. Beogradski maraton.

“Drugi put trčaće se na novoj atraktivnijoj stazi, trkači će četiri puta prelaziti reku Savu i mi ćemo učiniti sve da se Beograd pokaže na novi, još lepši način. Uz to trudićemo se da maraton u subotu ne utiče mnogo na život Beograđana u negativnom smislu a da im , s druge strane, donese mnogo benefita”, naglasio je Glavaš.

Milan Janković, pomoćnik sekretara za javni prevoz, podsetio je da će režim saobraćaja biti isti kao prošle godine, kada se prvi put trčalo novom trasom, i naglasio da će najviše problema imati stanovnici Zemuna i Novog Beograda kojima će najznačajnija komunikacija biti autoput, kojim će se u subotu kretati i autobusi javnog gradskog prevoza.

Beograđanima je upućen apel da u subotu koriste javni gradski prevoz, a ne lična vozila.

Lepe vesti su da su predstavnici Beogradske filharmonije i Beogradskog maratona postigli dogovor o saradnji, odnosno o nastupu Beogradske filharmonije na jednog muzičkoj stanici na stazi 31. Beogradskog maratona.

Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona, rekao je da će nastup Beogradske filharmonije biti neverovatan poduhvat i specifičnost o kojoj će se pričati i koja će se dugo pamtiti među učesnicima koje organizatori maratona očekuju iz više od 70 zemalja sveta.

“Beogradski maraton priprema prezentacioni video materijal sa 31. Beogradskog maratona i ubeđeni smo da će kadrovi Beogradske filharmonije pod nebom Beograda i pod svodovima pilona mosta na Adi, uz prelepe vizure Beograda, biti magnet za dolazak budućih učesnika Beogradskog maratona, ali i za sve one koji budu prepoznali lepote Beograda i svu živost i razdraganost života u njemu“ , naglasio je Nikolić.

Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, rekao je da postoji više simbolike u udruživanju Beogradskog maratona i Beogradske filharmonije od činjenice da su to dva brenda koja već decenijama dostojanstveno i na najbolјi način predstavlјaju našu prestonicu širom sveta.

“Početak saradnje naših institucija su kao i Vivaldijeva ‘Godišnja doba – kojima ćemo bodriti takmičare i zajedno sa publikom poslati pravu sliku Beograda u svet – logičan izbor koji se nametnuo sam po sebi”’, naglasio je Tasovac.

Po tradiciji, na programu je Trka zadovoljstva na pet kilometara, polumaraton na 21,1 km i glavna trka – maraton na 42,195 km.

Trka zadovoljstva je manifestacionog karaktera – bez prijavljivanja, pobednika i plasmana. Na startu u 10.15, na raskrsnici Kneza Miloša i Trga Nikole Pašića, mogu biti svi koji to žele.

Polumaraton startuje u 10.00 na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Resavske, a mogu da učestvuju svi građani, dok deca od 14 do 18 godina moraju da imaju pisanu saglasnost roditelja ili staratelja.

Start maratonske trke je takođe na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Resavske, a pravo učešća imaju svi građani stariji od 18 godina.

Okupljanje trkača je od 8.30, a rok za maratonsku trku je šest časova. Svi učesnici polumaratona i maratona moraju biti u zoni starta do 9.45, a u 10.00 zvuk sirene označava start trke. Učesnik može odustati od trke i nije u obavezi da o tome obavesti organizatora.

Posebnu dimenziju ovogodišnjem Beogradskom maratonu daje projekat „Jedan pojas jedan put Peking i Beogradski maraton“ (One Belt One Road Beijing and Belgrade marathon) – kao prvi ovakav događaj u svetu.

Ovaj projekat podrazumeva široke oblike saradnje sa Kinom u oblastima promocije Beograda i Srbije u Kini i Kine u Srbiji, dovođenja većeg broja učesnika i gostiju iz Kine na tradicionalni Beogradski maraton, kao i međusobne razmene znanja i iskustava.

Pre Beogradskog maratona 14.  aprila održan je Dečji maraton u Zoološkom vrtu, a ovogodišnji pobednik je Filip Živković sa Čukarice.

beograski maraton 4 beograski maraton 3