Danas počinje 46. medjunarodni filmski festival FEST

U Beogradu danas zvanično počinje 46. medjunarodni filmski festival FEST. Festival se zatvara trećeg marta.

FEST – jedan od najznačajnijih i svakako najpoznatiji beogradski festival filma i filmske umetnosti ima iza sebe oko četiri miliona gledalaca i na njemu je prikazano skoro 4000 značajnih svetskih filmova – koji su na njemu imali jugoslovensku / srpsk, veoma često i regionalnu premijeru.

Prvi FEST održan je devetog januara 1971. u Domu Sindikata, sa podnaslovom “Hrabri novi svet” . Otvoren je projekcijom filma “Meš” Roberta Altmana, dakle pre četrdeset šest godina. Medjutim,. FEST i ove godine sa istom energijom nastavlja svoj veliki kulturološki i obrazovni zadatak šireći filmske horizonte svim ljubiteljima filmske umetnosti.

Prvi FEST, pod podnaslovom “Hrabri novi svet”, otvoren Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, beogradski Međunarodni filmski festival FEST izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije.

FEST je uvek bio širom otvoren za svetsku kinematografiju i za sve relevantne autore, ali i filmove koji se neće naći na stalnom bioskopskom repertoaru. O važnosti FEST-a govori i činjenica da je naša publika upravo na FESTU imala prilike da se po prvi put susretne sa nekim od najvećih reditelja današnjice.

Značajna odlika FEST-a jeste i njegova spektakularnost. Tu su se prikazivali: ”Odiseja u svemiru” Stenlija Kubrika, ”Goli u sedlu” Denisa Hopera, pomenuti ”Meš” Roberta Altmana, filmovi Erika Romera, Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića… Mnogi iz nostalgije smatraju prvo izdanje FEST-a neprevaziđenim.

U istoriju festivala upisani su i mnogobrojni veliki svetski glumci i reditelji koji su bili gosti festivala: Marčelo Mastrojani, Harvi Kajtel, Liv Ulman, Bernardo Bertoluči, Sofija Loren, Robert De Niro, Antonioni, Džoni Dep, Miloš Forman, Katrin Danev, Vim Venders, Abaz Kjarostami, Hana Šigula i mnogi drugi.

FEST pored glavnog ima i nekoliko pratećih programa, koji podrazumevaju brojne publikacije i štampana izdanja, izložbe, naučne skupove koji su se održavjui tokom festivala.

2015. godine, FEST dobija takmičarski karakter sa četiri takmičarske selekcije:

* Glavni takmičarski program – internacionalna selekcija,

* program Srpski film – nacionalna selekcija,

* program Granice – subverzivni i kontroverzni filmovi i

* filmovi iz regiona koji se takmiče za nagradu Nebojša Đukelić.

Još jedna od tekovina FEST-a je i uvođenje nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, kao i Beogradski pobednik za dosadašnji stvaralački rad.

Posebnu pažnju ove godine privlači slogan “Priđi bliže”. Naime, uvreme ekspanzije društvenih mreža i tehnološkog razvoja, FEST nas podseća da treba da priđemo bliže sebi, ma kakvi da smo, kao i da priđemo bliže ljudima oko sebe.

46. beogradski fest

Idete li na FEST?