Etno selo Stanišići Bijeljina

 Izgradnja Etno sela započeta je u martu 2003.godine! Gospodin Stanišić u ove krajeve dolazi za vrijeme ratnih zbivanja u BIH, kupuje nešto zemlje u okolini Bijeljine i tu se nastanjuje sa svojom porodicom. Nostalgija za rodnim krajem i žudnja za načinom života koji su vodili njegovi preci, podstakla ga je da tu gdje se nastanio, izgradi selo koje će podsjećati na ono u kom je rođen. Više od nekoliko godina on je putovao po srpskim selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početka 20. vijeka.

Po svojoj formi, Etno selo se uopšte ne uklapa u ravničarske predjele Semberije. Selo se sastoji iz dvije cjeline.

Prva cjelina je izgrađena od drveta i ima trgovinsku-ugostiteljsku funkciju. Kuće pripadaju dinarskom tipu, pravljene su od drveta i sa visokim krovom.

U sustini, ova cjelina predstavlja muzejsku postavku na otvorenom i u njoj je predstavljena svakodnevica srpskog naroda sa kraja 19-og i početka 20-og vijeka.

Kućice su u potpunosti autentične, s tim da je unutrašnjost prilagodjena savremenim potrebama gostiju a u spoljasnjem dijelu rekonstruisan je samo krov!

Jedan dio kućica služi za smještaj gostiju i u potpunosti je prilagodjen potrebama savremenog čovjeka.

Glavni restoran „Konoba Stanišić“ je prvi izgradjen objekat u selu, i on danas predstavlja nukleus oko kog je izgradjen ostatak sela. Restoran, zajedno sa svojim pomoćnim

objektima,nudi bogat meni nacionalne i internacionalne kuhinje!

Trgovinska funkcija se obavlja kroz prodajnu galeriju „Suvenirnica“ gdje se mogu kupiti razni suveniri sa logom Etno sela!

 Druga cjelina: Ova cjelina se razlikuje od prve kako po sadržaju tako i po funkciji! Prva od razlika je način gradnje, dok je prva cjelina izgrađena od drveta, u ovoj cjelini preovladava kamen sa samo nekim detaljima od drveta! Dok je u  prvoj cjelini oslikana svakodnevica srpskog naroda sa kraja 19 i početka 20 vijeka,druga cjelina je izgrađena od niza replika.

Prva u nizu je replika mosta kozija ćuprija, koji premoštava rijeku Miljacku u Sarajevu. Prelazeci most, dolazimo do male drvene krstionice, koja predstavlja repliku Ruske pravoslavne crkve, koja se nalazila na Aljasci dok je Rusija imala suverenitet. Krstionica je u funkciji, i danas se tu održavaju obredi krštenja. U centru druge cjeline je manastir Sv. Nikole. Manastir je posvećen Sv. Ocu Nikolaju ljetnjem, čija je slava 22. maja i replika je manastira Kumanice, zadužbine Nemanjića i u njemu su položene čestice moštiju Cara Uroša i Svetog oca Nikolaja. Takođe se nalazi kivot sa česticama moštiju Svetog oca Nikole. Unutrašnjost manastira je radio Petar Bilić iz Beograda, dok je ikonostas rađen po uzoru na manastir Lovnica, kod Šekovića. Koji je oslikao pećki monah Longin! Iza manastira se nalaze dvije monaške kuće, konaci, u kojima konstantno borave dva monaha i vrše crkvene obrede!

Hotel Pirg 

Gradjen je u srednjevjekovnom stilu i čine ga dvije kule, od kojih je jedna replika PIRGA Svetog Save sa Hilandra.

Hotel “Pirg” je moderan hotel visoke kategorije.Opremljen je po svim svjetskim standardima modernim namještajem , tehnikom, klimom i liftovima.

U hotelskim sobama i apartmanima visoke klase može da se smjesti 80 gostiju a vrhunski prateći sadržaji čine da se gosti osjećaju prijatno i opušteno čak i ako ovdje  borave poslovno.

Gostima su na raspolaganju otvoreni bazen, djakuzi kada, sauna, sala za masažu , fitness sala , koktel sala iz koje se izlazi na bazen kao i wirelles pristup internetu.

Bitan segment predstavlja kongresna dvorana sa 100 smjesta opremljena savremenom opremom neophodnom za održavanje seminara i kongresa.

„ Ellas“- uradjen u grčkom stilu, moderniji objekat u odnosu na glavni restoran „Konobu“.

U sklopu Eλλάς-a se nalazi teniski tereni koji upotpunjuju sadržaj etno sela. Klinci će uživati u dijelu namjenjenom za njih tj. velikoj igraonici i svim pratećim sadržajima namjenjenim za njih. Eλλάς može da vam ponudi i idealan kutak za proslavu dječijih rođendana i svih drugih proslava za vaše klince i klinceze.

Drugi dio Eλλάς-a je ekskluzivna picerija i slastičarna .

Takođe, još jedna od zanimljivosti je željeznička stanica „ Podlugovi“ , vozić koji je specijalno dopremljen iz Italije, povodom manifestacije otvaranja ljetne turističke sezone u ESS 20. juna 2009.godine.

Jedan od ugostiteljskih objekata jeste i „Krčma Vasojević“ a bitan segment  ove druge cjeline, svakako predstavljaju i hotel „Ras“ i svečani saloni „Moskva“, „St. Peterburg“ i „Volga“  čiji kapaciteti se kreću od 100 do 1000 mjesta pogodni za organizaciju raznih svečanosti kao što su svadbe, proslave, punoljetstva i sl ali i za organizaciju sajmova, kongresa, seminara i drugo.