Festival evropskog filma ovog leta u Lazarevcu

U Lazarevcu se u periodu od 7. juna do kraja avgusta održava Festival evropskog filma. Organizatori festivala su Turistička organizacija opštine Lazarevac uz pokroviteljstvo Mreže kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC), EU info centra i Delegacije Evropske unije.

Lazarevac-filmski festival 1
Projekcije filmova su svakog četvrtka od 20 časova u Centru za kulturu u Hilandarskoj ulici, u centru Lazarevca.Glavni moto festivala je „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost” budući da je Evropska unija proglasila 2018. godinu godinom kulturnog nasleđa Evrope.Cilj organizatora jeste da se kroz evropski film afirmiše i bolje upozna evropska kulturna baština.Sedmog juna festival je otvoren portugalskim filmom ,,Alentežo, alentežo’’ koji govori o tradicionalnoj portugalskoj pesmi “cante alejano” sa juga Portugalije, iz oblasti Alenteža. “Cante alejano” je pored fada, uvršteno na listu nematerijalne kulturne baštine Evrope i sveta.

Tokom manifestacije ukupno će biti prikazano 44 filma iz Švedske, Danske, Nemačke, Francuske, Portugalije, Švedske, Italije, Austrije, Slovenije, Kipra, Slovačke, Mađarske, Velike Britanije, Bugarske i Holandije.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Dobrodošli!