Film “Zlogonje” osvojio “Zlatnu papuču” na festivalu u Zlinu

Film “Zlogonje” o čijoj smo svetskoj premijeri pisali pre par meseci, osvojio je još jednu nagradu – “Zlatnu papuču” na medjunarodnom filmskom festivalu u Zlinu.

Na upravo završenom 58. Izdanju Međunarodnom festivalu filmova za decu i mlade u Zlinu, u Češkoj, mladi glumci Silma Mahmuti i Mihajlo Milavić, koji u ovom filmu tumače glavne uloge, dobili su nagradu „Zlatna papuča“ za najbolju decu-glumce.

silma mahmuti zlogonje 2

Da podsetimo: film “Zlogonje”su svetsku premijeru imale u okviru takmičarskog programa dvadesetog izdanja festivala TIFF Kids (Toronto International Film Festival Kids), koji je sastavni  deo jednog od najznačajnijih filmskih festivala na svetu – Toronto International Film Festival-a.  gde su osvojili jednu od najvažnijih festivalskih nagrada – nagradu  Žirija mladih (TIFF Kids Festival Young People’s Jury Award).

zlogonje 1

To je celovečernji igrani film za decu mladog reditelja Raška Miljkovića kome je ovo prvi film koji je režirao. To je priča o dečaku Jovanu koji ima deset godina i rođen je sa parcijalnom cerebralnom paralizom. On kroz svoju maštu beži u svet fantazija u kojem je slobodan da uradi i bude ko god poželi.Iznenada u njegovo odeljenje stiže nova učenica, Milica. Ona malo po malo probija zid koji je Jovan izgradio oko sebe da bi se sačuvao od emotivnog povređivanja i poziva ga u avanturu oslobađanja njenog oca od njegove nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica i da ga je začarala…

Scenario je nastao po motivima romana ”O dugmetu i sreći” Jasminke Petrović. Autori senarija su Marko Manojlović i Miloš Krečković, i njihov cilj bio je da kroz formu zabavne avanture dočara snagu dečje volje i lepotu maštanja, uz pomoć kojih se mogu prebroditi svi stvarni problemi.

silma mahmuti zlogonje

Glavne uloge tumače mladi glumci Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti, a u filmu se pojavljuju glumci Jelena Đokić, Bojan Žirović, Milutin Milošević, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milena Predić i Matija Popović. Direktor fotografije je Mikša Anđelić.

Film je uradjen u srpsko-makedonskoj koprodukciiji.

U distribuciji Taramount filma, “Zlogonje” u bioskope u Srbiji i okruženju stižu 27. septembra.