Joga sa Bubom

joga sa bubom 1
Adresa:
Grad:BEOGRAD
Opština:Novi Beograd
Telefon:
Mobilni:064 4100228
Email:ljubica_712@yahoo.com
Web:http://jogabuba.wix.com/jogasabubom
OPIS DELATNOSTI:

Napredak se dešava kada napustite neke stare, dosadne navike!

Prvi čas joge

  • Najavite se pre dolaska na prvi čas. Na ovoj stranici imate istaknut broj mog telefona. Slobodno me kontaktirajte.
  • Prvi čas je BESPLATAN. Ništa vas ne košta da dođete i vidite da li vam odgovara koncepcija mog Joga časa, prostor i atmosfera.
  • Dođite nekih 10-ak minuta pre početka časa kako bi imali vremena da se upoznamo i da vam objasnim osnovne principe vežbanja Joge.
  • Obavezno mi skrenite pažnju  ako bolujete od neke hronične bolesti ili ste pod terapijom, imate neku ozbiljnu povredu (kičma, koleno, vrat, …), ako ste u drugom stanju, itd.
  • Prostirka i ostali rekviziti su obezbeđeni. Možete poneti sa sobom samo neki manji peškir. Naravno, ako imate svoju prostirku, slobodno je donesite.
  • Ukoliko je napolju toplo vreme ili imate običaj da pijete vodu dok vežbate, ponesite sa sobom i flašicu sa vodom.
  • Nemojte jesti ništa bar 2 sata pre početka časa.
  • Pre početka časa isključite vaš mobilni telefon ili ga podesite da je nečujan.
  • Vežbajte u odeći koja ne ograničava pokrete. Žene najčešće vežbaju u helankama i majici sa kratkim rukavima, a muškarci u šorcu i majici sa kratkim rukavima. Preporuka je da vežbamo bosi, ali to nije neophodno.
  • Za dodatne informacije i odgovore na pitanja, slobodno me kontaktirajte.

joga sa bubom 2

Odlučili ste da odete na prvi čas Joge jer osećate da vam treba fizičke aktivnosti i mentalne relaksacije, a i neki od vaših prijatelja koji vežbaju Jogu kažu da je super. Već ste se čuli sa instruktorom i najavili svoj dolazak, proverili ste još jednom na Internetu gde se studio tačno nalazi.

Ipak, osećate neku nervozu i pomalo vas plaši nepoznato, pitate se kako će sve to da izgleda, da to nije neka sekta, da li ćete uspeti da uradite položaje koji se budu vežbali, da li će vas drugi vežbači čudno gledati?

Napravite jedan dubok udah i izdah i opustite se. Ovaj tekst je tu da vam odagna nervozu i da vam objasni na šta da obratite pažnju tokom prvog časa. Konkretno, tekst se bazira na tipičnom času Joge u našem studiju u kome se vežba klasičan stil Joge, ali ne bi trebalo da bude značajnih razlika ni u drugim studijima.

Početak Časa

Početak časa koristimo da se distanciramo od svakodnevnih dešavanja, da uspostavimo ritam disanja koji ćemo održavati tokom celog perioda vežbanja. Potrebno je samo da se opustite, slušate instrukcije koje daje instruktor i pažnju polako premestite na telo i dah.

Uobičajeno je da tokom ovog dela časa sedimo u položaju prekrštenih nogu. Potrudite se da su vam leđa prava, lumbalni deo leđa u neutralnom položaju i nemojte se opterećivati time da li su vam kolena odignuta visoko od poda. Ako znate da imate problem da duže sedite u ovom položaju, slobodno možete sesti na blok ili presavijeno ćebe, na taj način karlica će vam biti podignuta i telo se neće boriti da ostane u položaju prekrštenih nogu.

Za neke ljude je možda najčudniji deo časa trenutak kada izgovaramo mantru OM tri puta. To se dešava na početku i na kraju časa. Shvatite to kao deo tradicije i znajte da to nije obavezno i da vas niko neće opominjati ili popreko gledati ako ne izgovorite tri puta OM. U svakom slučaju, odluka je potpuno na vama da li ćete učestvovati u tome ili ne.

Jos jedna sugestija, bolje je da na prvom času sednete bliže instruktoru, ako je moguće budite u prvom redu. Na taj način ćete imati odličan pregled kako da zauzmete neki položaj, a i instruktoru će biti lakše da vas ispravi ili sugeriše da popravite položaj. Drugim rečima, isplati se biti štreber, bar na prvom času.

Asane

Velika je verovatnoća da će vam asane koje se budu radile na času biti nepoznate, pa zato budite pre svega koncentrisani na poravnanje, odnosno kako da pravilno zauzmete položaj i šta da radite dok ste u položaju. Slušajte instrukcije koje daje instruktor, a mesto u prvom redu će vam omogućiti da što bolje vidite detalje položaja.

Da bi asana bila delotvorna i bezbedna, vrlo je bitno da zauzmete pravilno poravnanje. Poravnanje je, prosto rečeno postavljanje određenih delova tela u određeni odnos, pre nego što se zauzme konačan položaj. Na primer, u nekim stojećim asanama instruktor će vam reći da levo stopalo rotirate ka unutra nekih 30-tak stepeni, a desno rotirate za 90 stepeni tako da su vam pete oba stopala u liniji. Efekat pravilnog poravnanja će učiniti položaj znatno stabilnijim. Ponekad, vrlo male promene u poravnanju mogu imati veliki uticaj na efikasnost i stabilnost položaja.

Ukoliko osetite da više ne možete da ostanete u položaju, slobodno napustite položaj i nastavite da dišete u nekoj od asana za odmor. Recimo, ako radimo vežbe u parteru onda uvek možemo zauzeti Balasanu (položaj deteta) ili Apanasanu (ležeći na leđima privlačimo kolena grudima), ako radimo stojeće asane, možemo zauzeti Tadasanu, odnosno osnovni stojeći položaj. Ukoliko vam je neki položaj toliko težak da mislite da nema svrhe da pokušavate da ga zauzmete, slobodno ga preskočite i radite prethodni položaj. Vrlo je verovatno da će vam tada instruktor dati neku od lakših varijacija zahtevnijeg položaja.

Trudite se da uskladite pokret i dah onako kako vam instruktor savetuje. U Joga položajima pri udahu se dešava jednan pokret, a pri izdahu drugi. Obratite pažnju na to i neka vas ne obeshrabruje što vam u nekim položajima to neće baš polaziti za rukom. Budite strpljivi i ne postavljajte prevelika očekivanja pred sebe.

Da zaključimo, na prvom času se pre svega koncentrišite na to da što pravilnije zauzmete položaj, da uskladite pokret i dah, da ne forsirate sebe preko svojih trenutnih mogućnosti, odnosno da budete slobodni da zauzmete asanu za relaksaciju ukoliko za tim bude potrebe.

Disanje

Već smo dosta pisali o disanju u Jogi, pa ćemo sada samo ponoviti da se tokom časa trudite da dišete samo na nos i da disanje bude duboko i sporo. Jednostavno trudite se da dišete punim plućima, da pomerate dijafragmu pri udahu i izdahu i da pažnju držite na dahu, da budete svesni svog daha.

Čućete da većina vežbača oko vas diše Ujjayi (Uđaji) disanje, ali neka vas ne zbunjuje ako vam to na prvom času ne polazi za rukom. Nema potrebe da se posebno opterećujete Ujjayi disanjem na prvom času, jer ćete ga vrlo brzo usvojiti ako nastavite da vežbate Jogu. Ipak, svakako tokom časa probajte da dišete Ujjayi, bar nekoliko udaha i izdaha.

Joga Nidra

Joga Nidra ili vođena relaksacija je većini vežbača najlepši deo časa i često se doživljava kao nagrada za prethodno vredno vežbanje. Pokušajte da se tokom ove vežbe potpuno opustite, da ne razmišljate o svakodnevnim aktivnostima. Samo slušajte glasovne instrukcije i opuštajte deo po deo tela.

Držite oči zatvorene, ako treba stavite i neki manji peškir preko očiju. Dah pustite da se dešava sam od sebe, dakle dišite i dalje na nos, ali ne trudite se više da su vam udah i izdah dugački. Slobodno se pokrijte ćebetom da vam ne bi bilo hladno tokom tih 10 do 15 minuta relaksacije. Uživajte!

Nakon Prvog Časa

Obično se odmah po završetku časa vežbači osećaju odlično, što ne čudi jer su prodisali, pokrenuli svoje telo, osećaju kako je energija prostrujala telom, a tih 10 do 15 minuta Joga Nidre imaju efekat kao sat ili dva sna.

Međutim, nije redak slučaj da vežbači sutradan ili posle drugog dana osete da imaju upalu mišića. Obično se taj efekat ispoljava u leđima, pogotovo u donjem delu leđa, ramenima, nogama, naročito u sedalnom delu. Jednostavno, dobro osmišljen čas Joge angažuje veliki broj mišića, uključujući i mišiće koje retko koristimo u svakodnevnom životu, tako da ne čudi što osećamo upalu.

To nije ništa strašno, a da bismo sebi pomogli da upala brže prođe, možemo kod kuće izvesti par jednostavnih položaja. To su najčešće položaji uvrtanja. Ovaj put ćemo opisati Supta Parivartanasanu. Legnemo na leđa, savijemo noge u kolenima i primaknemo kolena grudima. Zatim odručimo ruke iz ramena, zalepimo dlanove za pod, a potom sa izdahom spustimo kolena na jednu, a glavu blago okrenemo na drugu stranu. Ostanemo u ovom položaju minut, a potom ponovimo položaj na drugoj strani. Ovo blago uvrtanje, doneće osećaj olakšanja u leđima i sedalnom delu.

Nadam se da je sada malo jasnije šta možete da očekujete od prvog časa Joge i na šta da obratite pažnju. Ako do sada niste vežbali Jogu, slobodno probajte, pa javite utiske. Ako već vežbate Jogu, kakvi su vaši utisci sa prvog časa Joge? Da li mislite da novim vežbačima treba na još nešto skrenuti pažnju?

(tekst preuzet sa stranice http://www.yoga-studio-namaskar.com/prvi-joga-cas/)