Kraljica pop muzike Madona danas puni 60 godina!

Kraljica pop muzike Madona danas puni 60 godina!

Najprodavanija muzičarka svih vremena, Madona 16. avgusta 2018. godine puni tačno 60 godina. Ona je ušla u pop kulturu zajedno sa MTV-jem, simbol je kulta mladosti za mnoge generacije. Smatra se da je prva žena izvođač koja je uvela seks u mejnstrim publiku i povezala je sa gej supkulturom.

madonna-60rodendan

Madona je rođena u Bej Sitiju (SAD) 16. Avgusta 1958. godine. Otac joj je bio italijanskog porekla, majka Kanađanka. Odrasta u Mičigenu. Majka joj umire kad je imala pet godina i to ima dalekosežne posledice na njen dalji život. Otac joj se ženi kućnom pomoćnicom sa kojom se Madona nije slagala. Velika zvezda odrasla je u strogo katoličkom vaspitanju i okruženju. Često je išla u crkvu. Upravo je ime Madona dobila po majci i uzela ga za svoje umetničko ime.

U tom periodu upoznaje profesora plesa Kristofera Flina koji je pripadao gej populaciji. Tada je Madona počela da shvata koji je položaj diskriminisanih slojeva u američkom društvu. Kristofer kasnije umire od side. Madona dobija stipendiju Mičigenskog univerziteta koju odbija i odlazi u Njujork sa 35 dolara u džepu.  Počinje da igra kao plesačica. Uskoro sa tadašnjim dečkom osniva i bend „Breakfast Club“.

1982. Godine izlazi njen prvi singl, a prvi album godinu dana kasnije. Nosio je jednostavno ime “Madonna“. Ostalo je istorija…

Ima dva braka iza sebe: sa glumcem Šomom Penom i režiserom Gaj Ričijem. Trenutno izlazi sa dečkom koji ima samo 31 godinu.  Madona ima odličnu liniju, zategnuto lice bez bora i na poslednjoj turneji zadržala je provokativnost u nastupima koji simuliraju sve moguće varijante seksualnih odnosa.

Ona nije svakako prva žena koja ostaje izuzetno aktivna i u ovim godinama na javnoj sceni. Mnoge se, poput Arete Frenklin, nisu pojavljivale u javnosti čak deceniju i više zbog bolesti, premora i slično, a Madona nikada nije pravila pauzu između albuma dužu od četiri godine.

Uprkos velikom tragu koji ostavlja u zapadnoevropskoj kulturi, izložena je žestokim kritikama do dana današnjeg kada su u pitanju njen stil, muzika, izgled.

Bilo kako bilo, ona je sigurno jedna od velikih zvezda koja pomera granice u zapadnoevropskoj kulturi i civilizaciji uopšte.

Srećan 60. rođendan, Madona!