Međunarodni dan Dunava i eko kamp “Sačuvajmo Dunav”

Juče je počelo obeležavanje 29. juna, Međunarodnog dana Dunava, Taj dan ustanovila je Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav u čijem sastavu se nalaze predstavnici iz 14 podunavskih zemalja. U podunavskom području živi oko 80 miliona ljudi. Među njima je i Srbija.

dani dunava 2018

Ova velika evropska reka povezuje Srbiju sa srednjom Evropom i Crnim morem. Njen značaj je veliki za našu zemlju, pogotovo kada se zna da se naša dva najveća grada nalaze upravo na Dunavu: to su Beograd i Novi Sad.

I danas se povodom Dana Dunava održavaju razne manifestacije u 27 gradova u Srbiji. Centralna proslava biće danas 30.06.u Supernatural parku na Adi Huji, u Beogradu. Osnovni cilj manifestacija jeste da se mladi edukuju kako da čuvaju reku u čijem slivu se nalazi 92 odsto teritorije Srbije.

Na Velikom ratnom ostrvu već tradicionalno, tokom jula meseca biće održan i studentski ekološki kamp “Sačuvajmo Dunav” na kome će učestvovati oko 50 studenata. Tu će, u specifićnom ambijentu biti govora o značaju očuvanja i zaštite životne okoline.

eko kamp sacuvajmo dunav