Metro u Beogradu 2017 ?

Grad Beograd i francuska kompanija “Alstom”  načelno su postigli dogovor o gradnji prve linije beogradskog metroa, od Ustaničke do Tvorničke ulice u Zemunu. Dogovoreno je da bi studija trebalo da bude završena do septembra 2012. godine, a radovi bi mogli da počnu već sredinom 2013. godine.

Sledeći korak posle studije bio obezbeđivanje novca i izbor izvođača radova. Francuska će sa donacijom od tri miliona evra finansirati izradu studije. Procena je da bi za izgradnju te linije bilo potrebno 3-3,5 godina, pa bi ona, praktično, mogla da počne da se koristi krajem 2016. ili u prvoj polovini 2017.

Novi metro će biti potpuno nezavisan i, kao i u mnogim svetskim gradovima, ići će iznad zemlje gde je to moguće (s obzirom da je tri puta jeftiniji od podzemnog).
Prva linija metroa od Ustaničke do Tvorničke ulice duga je 15 kilometara. Procene su da bi grad trebalo da ima najmanje tri linije. Druga bi se ukrštala sa prvom kod Pravnog fakulteta i išla od Karaburme do Vidikovca, a treća preko mosta preko Ade i spajala Novi Beograd sa Čukaricom. U perspektivi, prva linija će biti produžena do Bloka 45 na Novom Beogradu.

Metro bi kroz centar išao ispod zemlje, a njegove trase biće povezane sa ostalim vrstama prevoza, uključujući i gradsku železnicu.Tačke povezivanja su Vukov spomenik i stanice Prokop i Novi Beograd, gde je planirana gradnja međugradske autobuske stanice.