Najzdravije kombinacije hrane

Neke su namirnice same po sebi vrlo zdrave i korisne za naš organizam, ali ako se iskombinuju sa nekim drugim namirnicama – koristi se umnogostručuju. Saznajte koje su to kombinacije koje će vam činiti dobro.

Evo koji okusi podižu raspoloženje

Epidemiolog David R. Jacobs sa Univerziteta Minesota to zove ‘sinergijom hrane’, te kao i brojni drugi nutricionisti, veruje da bi to moglo objasniti zašto su se neke kombinacije poput ribe s belim lukom, zadržale u tradicionalnim kuhinjama.

Nutricionisti su radili na tome da otkriju korisne kombinacije hrane koju jedemo, a neke od najmoćnijih kombinacija koje poznaje savremena nauka donosi sajt menshealth.com.

Paradajz i avokado

Paradajz je pun antioksidanasa koji smanjuju rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. A telo će te hranjive materije bolje upiti uz pomoć zdravih masti, kojih ima u avokadu.

Ako vam ta kombinacija baš nije draga, dobra zamena za avokado jeste maslinovo ulje, dobro poznato u mediteranskoj ishrani.

Zobene pahuljice i sok od narandže

Istraživanje je pokazalo da pijenje soka od narandže, bogatog vitaminom C, u kombinaciji sa zobenim pahuljicama, čisti arterije i sprečava srčani udar dvostruko efikasnije nego kada te dve namirnice konzumirate odvojeno.
Razlog? Organski spojevi u obe namirnice, fenoli, stabilizuju tzv. loš holesterol kada se konzumiraju zajedno.

Brokoli i paradajz

Ova kombinacija sprečava rak prostate, iako niko još sa sigurnošću ne može reći zašto.
Nedavnim istraživanjem o raku Univerziteta Ilinois dokazano je da ta kombinacija smanjuje tumor prostate kod pacova.

Borovnice i grožđe

Jesti različito voće zajedno više koristi našem zdravlju nego jesti samo jednu vrstu voća.
Studije su pokazale da je u tom slučaju antioksidacioni efekt znatno veći.

Čokolada i jabuke

Poznato je da su jabuke (posebno crveni delišes) pune protivupalnog flavonoida kvercetina, kojeg posebno ima u kori limuna.
Kvercetin se pokazao odličnim za smanjenje alergija na koži, kod srčanih udara, Alchajmerove bolesti, Parkinsonove, za prostatu i rak pluća.

Čokolada, grožđe, crno vino i čaj, s druge strane, sadrže flavonoid katehin, antioksidans koji smanjuje rizik od ateroskleroze i raka.
Zajedno, katehin i kvercetin poboljšavaju kardiovaskularnu sliku i osiguravaju antikoagulantnu (protivzgrušavajuću) aktivnost.

Limun i kelj

Vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa biljnog porekla, zapravo pretvara gvožđe iz biljaka u oblik sličan onome koji možemo pronaći u ribi i crvenom mesu.

Zato nutricionisti savetuju uzimanje vitamina C iz agruma, lisnatog zelenog povrća, jagoda, paradajza, paprike i brokolija, a gvožđe iz praziluka, kupusa, spanaća, kelja, blitve i obogaćenih žitarica.

Kada pravite kuvana jela od kelja ili salatu, dodajte i isceđeni limun jer ćete time ojačati imunitet i snagu mišića mnogo više nego da jedete ove namirnice posebno.

Meso s roštilja i ruzmarin

Roštiljanje mesa na direktnoj vatri stvara kancerogene materije, ali one se mogu ublažiti adekvatnim začinom.
Ruzmarin sadrži antioksidanse koji sprečavaju uticaj štetnih materija koje se stvaraju usled pečenja mesa na vrlo visokim temperaturama.
Smatra se da ruzmarin doslovno upija opasne slobodne radikale iz mesa.

Beli luk i riba

Riba bi se zbog svojih hranjivih materija na jelovniku trebala naći barem tri puta nedeljno, kažu stručnjaci.
A kada se kombinuje sa belim lukom, još će vam bolje čuvati srce.

Jaja i voće

Osnovna sinergija hrane je koncept mešanja proteina s hranom koja sadrži korisne ugljenohidrate, koji su nam potrebni za energiju.

Ta kombinacija pomaže smanjenju insulina i šećera u krvi i daje nam energiju.
Visok nivo insulina povezan je sa infekcijama, dijabetesom, rakom i drugim bolestima.
Usporavajući apsorpciju glukoze, telo će duže imati osećaj sitosti.

Zato loše ugljenohidrate (belo brašno, preslatka hrana) zamenite zdravim ugljenohidratima (žitarice, voće, povrće), ali ih je najbolje jesti kombinaciji sa proteinima.
P R I J A T N O !