Nemanja Matić – od “Obrenovca 1905″ do “Mančester junajteda” i Rusije

Manje od mesec dana ostalo je  do početka Svetskog fubalskog prvenstva u Rusiji, gde će među vodećim igračima reprezentacije Srbije biti zamenik kapitena Nemanja Matić, koji je ponikao u Fudbalskom klubu „Obrenovac 1905“.

nemanja matic 5

Zvezda „Mančester junajteda“ rođen je 1.  avgusta 1988, a prvo priznanje osvojio je u pionirskim danima 1999. godine kao član “Obrenovca 1905”, u finalu turnira FS Jugoslavije kada su pobedili “Partizan” sa 4:0, a Matić je proglašen za najboljeg igrača turnira.  

U mlađim kategorijama Matić je  igrao i za „Crvenu zvezdu“ i za „Partizan“, a internacionalnu karijeru počeo je u slovačkim „Košicama“, da bi, potom, preko „Vitesea“, „Benfike“ i „Čelsija“ stigao u „Junajted“ i postao poluga tima Žozea Murinja.

Za selekciju Srbije debitovao je kod selektora Radomira Antića 14. decembra 2008. godine na  prijateljskoj utakmici protiv Poljske. Sa mladom reprezentacijom učestvovao je na Evropskom prvenstvu 2009. godine.

Nemanja se, kao i njegov mladji brat Uroš, takođe uspešan fudbaler, rodio u Šapcu, u vreme dok je njegov otac Dragan igrao za Mačvu.

“ Prohodao je u desetom mesecu i, onako iz radoznalosti, želeo sam da vidim da li šutira desnom ili levom nogom. Dodavao sam mu loptu i on je odmah levom nogom vraćao, tako da sam već tada znao da će biti talentovan. Kako je rastao, to je i potvrđivao u igri s drugim dečacima, sa mnom i bratom“, govorio je svojevremeno Dragan.

On se prisetio da je u selu Vrelu kod Uba, gde je Nemanja odrastao, bilo dosta talentovanih igrača, ali da se Nemanja, ipak, izdvajao od njih.

“Teško je objasniti po čemu. Sve što je radio s loptom, radio je jednostavno, a opet lepo za onog ko gleda. Kao dečak od 10-11 godina imao je osećaj kad da dribla, kad da odigra”, dodao je Dragan, koji je u “Mačvi” igrao u štoperskom paru sa Miroslavom Đukićem, proslavljenim reprezentativcem i aktuelnim trenerom “Partizana”.

Posle jednog turnira za mlađe ka­te­go­rije, na kome su učestvovali i Vreljani, ču­veni Miodrag Arsović iz FK “Ob­re­no­v­ac 1905.”  zamolio je Dragana Matića da Ne­ma­nju dovede u Kladovo, kako bi sa nje­gov­om ekipom igrao na završnom turniru naj­boljih timova za 1988. godište. Tu počinje njegov  uspon ka vrhu i ulazak u fudbalsku istoriju.

Ia­ko je fudbalska “zver” na te­renu, i u danima slave ostao je skroman i tih, posvećen porodici, supruzi Al­eks­an­dri, sa kojm ima dvoje dece.

nemanja matic 2

Ni­je zaboravio ni korene.  I kad god dobije sl­obodno, dođe u zavičaj, uvek nađe vr­emena da posedi sa starim društvom i da poseti rodbinu, dede Bo­riv­o­ja i Trifuna, ba­be Vujanu i Ro­su, tetku Svetlanu, st­ričeve i braću.

Bez mnogo buke, zajedno sa svojim br­atom Urošem, u blizini Vrela, a nadomak ub­ske „Faz­aner­ije”, sagradio je fudbalski te­ren sa veš­tačkom travom.

Pre četiri godine, u septembru 2014,  Nemanja Matić je u Obrenovcu otvorio muzej i izložbu fotografija na Gradskom trgu, povodom 15 godina postojanja FK “Obrenovac 1905”, koji ima  jednu od najboljih i najplodonosnijih škola fudbala u Srbiji.

Fudbalska škola “Obrenovac 1905”, osim Matića, iznedrila je veliki broj reprezentativaca naše zemlje poput Filipa Đuričića, Radosava Petrovića, Ivana Obradovića i mnogih drugih.

nemanja matic 4

Nemanja je na otvaranju rekao da će ovaj muzej svim bivšim igračima puno značiti, a takođe i nekim novim klincima, koji će predano raditi kako bi se i njihovi dresovi našli u vitrinama.

“Moram da se zahvalim čika Arsi što smo mi, pre svega, izrasli u prave ljude, a neki i u vrhunske fudbalere. Hvala mu što nam je pomogao u tome”, istakao  je Matić.

U Vrelima pričaju da Nemanja da, kada  dođe u selo, prvo ode u lokalnu prodavnicu, uzme svesku sa dugovanjima meštana i sve plati.

“Nisu samo dugovi u prodavnici ono što Nemanja reguliše. On izlazi u susret i komšijama koji nisu baš u zavidnim situacijama i nikada im ne traži da mu taj novac vrate. Neko vreme je regulisao i kockarske dugove svojih vršnjaka, čak mu ni to nije bilo teško”, ispričao jer jedan meštanin.

 Ulica pored nove zgrade opštine u Ubu dobiće ime po fudbalskom reprezentativcu Srbije i prvotimcu “Mančester junajteda” Nemanji Matiću.