Obrenovac sa okolinom

 

Obrenovac je jedna od beogradskih opština, prostire se u donjem toku Kolubare i Tamnave i na desnoj obali Save, na površini od oko 42.000 hektara. Na području opštine živi oko 80 000 stanovnika.
Obrenovac naselje
U zajednicu beogradskih opština Obrenovac uključena je 1957. godine.
Dan opštine je 20. decembar, dan ukaza kneza Miloša Obrenovića kojim je 1859. godine ustanovljen naziv Obrenovac, a krsna slava praznik Svete Trojice.

Istorija Obrenovca

Istorija Obrenovca obeležena je geografskim položajem, blizinom Beograda, Srema, Šumadije, reke Save, kao i činjenicom da se na ovom prostoru susreću Evropa i Balkan, Austrija i Ugarska sa Turskom, Istok i Zapad.

Velikim delom Obrenovac je naseljen Srbima, a u poslednja tri popisa primećen je porast u broju stanovnika.

Bogata kulturna i prosvetna tradicija Obrenovca

Ovo mesto ima bogatu prosvetnu i kulturnu tradiciju. Prva osnovna škola datira iz 1824. gimnazija iz 1922, a ekonomska škola iz 1958. Danas u Obrenovcu rade tri srednje i osam osnovnih škola s više od 13 .000 učenika.

obrenovac centar

Istorijske znamenitosti Obrenovca

Jedini manastir u obrenovačkom kraju danas  je manastir Prenos moštiju svetog Nikole u Grabovcu koji je podignut za vreme vladavine kralja Dragutina krajem 13. veka. Po izvoru lekovite vode kraj koga je sagrađen, poznat je i po imenu Vidan.

Obrenovac jedan od privrednih centara Srbije

Obrenovac je jedno od glavnih privrednih centara Srbije, pre svega zbog dvs giganta za proizvodnju električne energije, TE Nikola Tesla I i II koji Srbiju snabdjevaju s više od 60 odsto električne energije.

obrenovac termoelektrana

Najveća termoelektrana u Srbiji izgrađena je 956. godine i od tada su dograđivani novi blokovi, a proširivanje i dalje traje.
Kompleks se snabdeva niskokaloričnim lignitom iz Kolubarskih površinskih kopova koji se transportuje internom železnicom dužine 30 kilometara. Na godišnjem nivou tu se preveze 37 miliona tona uglja.

Tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije elektrana je pretrpela velike štete, ali je obnovljena.

Opština Obrenovac poseduje 25.000 ha obradive površine u vlasništvu privatnih lica i 3.000 hektara u vlasništvu AD “Dragan Marković”.

Turistička ponuda Obrenovca

Ovo je turističko mesto u kome se nalazi banja lekovite sumporne vode, sportsko-rekreacijski centar, olimpijski bazeni zatvorenog i otvorenog tipa na kojima se često održavaju mnoga takmičenja, zatim izletišna šuma Zabran u kojoj se nalaze uređene plaže.

Šuma Obrenovački zabran nalazi se neposredno uz grad i jednim svojim delom izlazi na reku Savu.  Zabran je omiljeno izletište Obrenovčana, idealno za ljubitelje prirode, izolovano od buke i asfalta. Prostire se od objekta ”Bazeni” do ušća Kolubare u Savu.

Veći deo prostora koji zauzima Obrenovac je atraktivno lovište, a reke Sava, Kolubara, Peštana i Tamnava pravi su izazov za ribolovce.

Jedini manastir u obrenovačkom kraju danas  je manastir Prenos moštiju svetog Nikole u Grabovcu koji je podignut za vreme vladavine kralja Dragutina krajem 13. veka. Po izvoru lekovite vode kraj koga je sagrađen, poznat je I o imenu Vidan.

Obrenovac grad sporta

Obrenovac je grad sporta. U njemu deluje 48 sportskih klubova u 18 oblasti sporta. To su fudbalski klubovi “Radnički” i “Prva iskra”, muški i ženski rukometni klub. Košarkaški klub “Radnički”, Kajak-kanu klub “Bora Marković” iz Zabrežja i drugi.

Nakon što je u katastrofalnoj poplavi 2014. godine potpuno bilo uništeno 85 procenata opštine, a voda je oštetila sve javne objekte,  Obrenovac se konstantno gradi i obnavlja.