Pesma “A sad adio” i duga sirena ispratili poslednji voz Beograd-Bar

Društvene mreže su u petak,15.06. objavile video snimak na kome se ispraća poslednji voz na relaciji Beograd-Bar sa  Glavne železničke stanice u Beogradu, Naime, već od 16. juna većina saobraćaja je preusmerena ka stanicu u Topčideru, kao i na stanicu Beograd-centar (Prokop), te će od 1. jula železnički saobraćaj u ovom delu Beograda biti ukinut.

zeleznicka stanica 2

Voz Beograd-Bar je jedna od najdugovečnijih železničkih linija. Njome je prevezeno na hiljade putnika. Prvi voz na toj relaciji krenuo je 30. maja 1976. godine, samo dva dana posle polaska legendarnog “Plavog voza” koji je bio rezervisan za Tita i njegovu suprugu Jovanku.

Poslednji putnici iz Beograda za Bar ispraćeni su uz pesmu “A sad adio” i uz dugu sirenu kojom je mašinovođa simbolično pozdravio putnike i one koji su ih pratili.

Većina se ovog voza seća kao glavnog prevoznog sredstva za odlazak na more, kada nikom nije smetala dužina putovanja, jer se putuje na odmor. Tu su svakako i studenti, česti putnici na železnici jer je ovaj vid prevoza najjeftiniji i najpristupačniji studentskom budžetu.

 zeleznicka stanica beograd

Sledeći, već odavno međunarodni voz na relaciji Beograd-Bar kreće sa stanice u Topčideru, a ostaju video snimci kao žive uspomene na jedan delić istorije Beograda.