Počelo ludilo: Kralj Momo otvorio karneval u Rio de Žaneiru

Pod kišom konfeta i uz zvuk fanfara, debeli kralj Momo je od gradonačelnika Rio de Žaneira Eduarda Paesa dobio simbolički ključ grada i označio početak karnevala, petodnevne svečanosti čiji će vrhunac biti povorka škola sambe na “sambodromu”.

 312282_rio-momo-ap_ff

Kralj Momo stiže na karneval

- Ovo je trenutak kada predajem funkcije veličanstvenom kralju Momu kako bi se pod njegovom vladavinom grad zabavljao, neka bude mir i veselje – uzviknuo je Paes koji je došao u belom odelu sa ogrlicom od plavog cveća oko vrata.

 312281_rio-ap_ff

Poslednje pripreme plesačkih trupa

Gradonačelnik se poklonio kralju Momi, 150 kilograma teškom “simbolu svega preteranog na karnevalu”, u čijoj su pratnji bile kraljica i dve princeze.

 312283_rio-reuters-1_ff

Plesačica iz škole sambe “Žasarezinjo”

- Ponosan sam što ću predvoditi ovu svečanost petodnevne ludorije, proslave koja je za ceo svet. Proglašavam karneval u Riju otvorenim! – odgovorio je kralj Momo, 33-godišnji bankarski činovnik čije je pravo ime Milton.

312286_rio-reuters-4_ff

Grasijana Barbosa, glavna zvezda škole sambe “Žasarezinjo”

Podižući ogroman svetlucavi ključ grada, Momo je frenetično zaplesao sambu lakim i gracioznim korakom uprkos svojoj prekomernoj kilaži.

 312285_rio-reuters-3_ff

Milton je “kralj Momo Prvi Karnevala” već petu godinu za redom. Laskava titula, koju svake godine mora da osvaja u tesnoj konkurenciji, donosi mu nagradu od 10.000 dolara.

 312284_rio-reuters-2_ff

Gradske vlasti očekuju dolazak više od 900.000 brazilskih i stranih turista na karneval u Riju. Na očuvanju reda tokom “najveće fešte” angažovano je 14.500 policajaca.