Radio televizija Srbije proslavlja svoj 60. rođendan

Radio televizija Srbije proslavlja svoj 60. rođendan. Tim povodom u čast proslave ovog značajnog jubileja slavi se tokom cele 2018. godine.

rts logo

Foto: promo

Kao kruna proslave jesu dva svečana koncerta. Jedan je održan sinoć, 23.08. na stadionu na Tašmajdanu, a drugi će biti održan večeras, 24.avgusta. Prvi koncert bio je posvećen klasičnoj, zabavnoj i džez muzici, dok će večeras biti izvedeno 60 najlepših narodnih pesama koju je publika odabrala.

Na drugom koncertu učestvovaće 30 solista uz pratnju Hora i Narodnog ansambla RTS-a, Narodnog orkestra i Tamburaškog orkestra iz Novog Sada. Sa ukupno šest sati programa i preko deset hiljada gledalaca, smatra se da će večerašnji koncert biti jedan od najvećih koncerata u poslednjih 25 godina.

Prvi put RTS (tada Televizija Beograd) počela je sa eksperimentalim programom sa tada nezavršene zgrade Sajma upravo 23. avgusta 1958. godine. Zgrada Sajma je bila jedna od retkih u Evropi koja je bila tehnički opremljena za emitovanje televizijskog signala, tj. za pokretanje televizije.

Program je emitovan iz reportažnih kola. U poduhvat je bilo uključeno oko 150 ljudi.

Spikerka Olivera Živković otvorila je program, a Olga Nađ najavila emisije koje su se puštale u peridou od 20 do 23 časa svakog dana. Četiri filmske kamere, tri kamere i jedna reportažna kola i 150 ljudi je na početku bilo uključeno u taj istorijski poduhvat.

Veoma mali broj Beograđana je imalo televizijski aparat kući, pa je sve praćeno preko 80 aparata koji su postavljeni na najfrekventnijim javnim mestima u Beogradu (Kalemegdan, Terazije, Knez Mihajlova, Voždovac, Karaburma…).

Cena tadašnjeg televizijskog aparata iznosila je 20 prosečnih plata.

Danas je RTS renomirani javni medijski servis, složen sistem sastavljen od:

  • informativnog,
  • kulturnog,
  • filmskog,
  • serijskog,
  • sportskog
  • naučno-obrazovnog,
  • dokumentarnog,
  • dečijeg programa.

RTS ima svoj izložbeni prostor, bavi se i izdavačkom delatnošću.

Nedavno je pokrenuta i savremena internet platforma “rtsplaneta.rs” pomoću koje je osavremeno praćenje svih sadržaja, pogotovo u inostranstvu.

Zato se Radio televizija Srbije ubraja u sastavni deo kulturne baštine našeg naroda.

Srećan rođendan!