Svetski dan helikoptera sutra u Dobanovcima

19. avgusta na heliodromu u Dobanovcima po drugi put obeležava se Svetski dan helikoptera. Na taj način se i naša zemlja pridružuje drugim zemljama sveta koje okupljaju ljubitelje vazduhoplovstva i posebno helikoptera koji predstavlja za njih mnogfo više od običnog prevoznog sredstva.

dan helikoptera 2018

Svetski dan helikoptera promoviše helikoptere, kulturu vožnje i upravljanja ovim prevoznim sredstvom, značaj helikoptera u spasavanju ljudi, u prevozu putnika i medicinskom transportu, pomoći prilikom gašenja požara, u poljoprivredi i drugo. Ovaj dan posvećen je i ljudima koji su izumeli helikopter, te oni koji su unapredili njihov rad kroz vekove.

Tada će kompanija “Balkan Helikopters” koja je i organizator manifestacije, otvoriti svoje hangare kaka bi se i šira, ne samo stručna javnost, upoznala sa njihovim aktivnostima i radom.

Svi posetioci moći će da voze helikopter na simulatoru, da nauče kako se pakuje padobran. U posebnoj Foto zoni u hangaru za helikoptere biće organizovano slikanje sa pilotskom opremom, slikanje u pilotskoj jakni, te sa luksuznim i oldtajmer automobilima koji će biti izloženi na heliodromu.

Posebnu atrakciju ove godine biće predstavljanje dvomotornog VIP civilnog helikoptera AgustaWestland AW109. To je jedini model iz ove kategorije u celom regionu

Zato se očekuje veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva.

Pogledajte i kompletan program manifestacije:

12:00-13:00 – Doček gostiju

13:00 – Obraćanje gostima iz kompanije “Balkan Helikopters”, te Turističke Organizacije Srbije i Beograda, zatim Gorske služba spasavanja,  i Petra Mirosavljevića,  Prodekan za nastavu Saobraćajnog fakulteta;

13:10 – Predstavljanje i takmičenje bespilotnih letelica i letećih bilborda

13:30 – Predstavljanje i pokazna vežba Gorske Službe Spasavanja

13:50 – Pilot Goran Krneta pokazuje manevarske mogućnosti helikoptera

14:00 – Iznenađenje za posetioce

14:05 – Predstavljanje helikoptera Agusta Westland AW109SP  (kao i tokom celog dana)

14:15 – Izvođenje panoramskih letova

14:15 –  Takmičenje za decu „Oboji svoj helikopter“

14:20 – Predstavljanje  sistema suvog pranja vazduhoplova Avio-Star „Dry wash“

14:40 – Predstavljanje posebnog alata za održavanje vazduhoplova „Snap-on“

14:55 – Predstavljanje Padobranskog Kluba „Feniks“ i demonstracija pakovanje padobrana

15:10 – Radionica „Popravi helikopter“ u organizaciji kompanije “Balkan Helicopters”

Dobrodošli!