Svetsko prvenstvo u fudbalu počinje danas

Večeras se otvara 21. svetsko prvenstvo u fudbalu, popularni “Mundijal” koji se po prvi put održava u Rusiji, a čak 11. put na tlu Evrope.

Prvi meč igra se u Moskvi između Rusije i Saudijske Arabije i počinje u 17 časova.

stadion moskva

Prvenstvo se održava u 11 ruskih gradova, na 12 stadiona, u periodu od 14. juna do 15. jula. Zanimljivo je da se u Rusiji koristi čak 11 vremenskih zona (fudbal će se igrati u četiri, one najzapadnije) – termini utakmica su različiti, ali dobra vest je da nema ranog ustajanja ili odlaganja spavanja!
Reprezentacija Srbije otputovala je u ponedeljak za Rusiju gde će boraviti najmanje do 27. juna i meča sa Brazilom u poslednjem kolu grupne faze. Naši reprezentativci biće smešteni na obali Baltičkog mora, u manjem gradu Svetlogorsku, blizu Kalinjingrada. Srbija će prvi meč na Svetskom prvenstvu imati u nedelju, 17. juna od 14 časova u gradu Samari i to protiv Kostarike. 22. juna bićemo “formalni domaćini” Švajcarskoj u Kaljingradu, a 27. juna  naša reprezentacija igra u Moskvi protiv Brazila.

Nadamo se da će se naši fudbaleri plasirati u naredno kolo takmičenja i da ćemo ih gledati u nastavku prvenstva.

zabivaka maskota

Sivi vuk pod imenom Zabivaka zvanična je maskota ovogodišnjeg Svetskog prvenstva i često ćemo ga viđati tokom narednih mesec dana. Njegovo ime u bukvalnom prevodu znači golgeter i on je izabran između varijanti sa zaštitnim znakom tigra i mačke. 

Zvaničnu himnu prvenstva, pod nazivom “Live it up” izvode Vil Smit, Niki Džem i Era Istrefi. Na otvaranju će pevati i Robi Vilijams.

Nagradni fond FIFE je oko 400 miliona dolara. Četvrtoplasirana ekipa dobija 22 miliona dolara, treća 24, drugoplasirani 28, a šampionu sledi čak 38 miliona dolara!
šampion) i Nemačke (četiri puta pobednik) su najtrofejnije do sada. Argentina se takođe ubraja među potencijale favorite.

Mladi fudbaler Crvene zvezde Kosta Nedeljković nosiće zastavu Srbije na svečanoj ceremoniji otvaranja Mondijala.

srbija navijaci

 

Napred, Srbijo!