U nedelju svečano obeležena Slava Obrenovca

Gradska opština Obrenovac i Crkvena opština Obrenovac obeležile su svoju slavu Silazak Svetog Duha na apostole – Trojice.

Tim povodom je, uz sasluženje većeg broja sveštenika, u obrenovačkoj crkvi u nedelju, 27. maja, služenaje  Sveta arhijerejska liturgija, posle čega je organizovana litija.

U litiji su, tradicionalno, osim sveštenstva i predstavnika opštine, učestvovali i građani Obrenovca, kao i učesnici Dečjeg festivala folklora.

Litija se kretala uobičajenom trasom, ulicama Kralja Petra, Vuka Karadžića i Miloša Obrenovića. Tokom litije čitane su molitve za mir, napredak i blagostanje stanovnika Obrenovca.

obrenovac slava grada

Episkop australijsko-novozelandski Siluan, vladika Milutin, kao i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković poželeli su svim građanima srećnu slavu i čestitali praznik.

Povodom krsne slave opštine svečano je otvoreno još jedno obnovljeno dečije igralište, a reč je o igralištu u naselju “Staro igralište” u blizini vrtića “Ciciban”.

Na svečanom otvaranju u nedelju svi posetioci imali us priliku da uživaju u zabavnom program dok su se mališani zabavljali na novom toboganu, ljuljaškama, klackalicama I vrteškama.

obrenovac folklor slava

Povodom opštinske slave, Obrenovac je bio domaćin tradicionalnog dečijeg festivala folklora.  Festival je održan na igralištu “Mala Raba”, a nakon nastupa folkloraša održan je koncert polaznika škole gitare Zorana Zečevića sa gostima.

Obrenovac je prvu crkvu dobio 1824. godine, dok je današnja crkva Silaska Svetog Duha na Apostole sagrađena 1869-70. godine.

U njoj je sedište parohijskog namesništva.

Duhovi, Trojica, Silazak Svetog Duha na Apostole, praznik je koji predstavlja rođendan hrišćanske Crkve.

Praznuje se 50. dan posle hrišćanske Pashe (Vaskrsa), pa se zove i Pedesetnica. Tada se svetkuje i spomen na Silazak Svetog Duha na Apostole.

Ovaj hrišćanski praznik odgovara jevrejskom prazniku Pedesetnice, koji se svetkovao kao Praznik sedmica (nedelja) ili Praznik žetvi, isto u 50. dan posle Pashe.