U toku je 10. Smotra Saveza izviđača u Beogradu

Deseta smotra Izviđačkog saveza Srbije počela je 27. jula i završava se petog avgusta na Adi Ciganliji u Beogradu.

izvidjaci-srbije-10-smotra

Savez izviđača Srbije najstarija je organizacija u Srbiji i postoji više od 100 godina. Smotra izviđača održava se svake četiri godine, ove godine grad domaćin je Beograd.

Pripremljeni su razni programi za naše izviđače, kao i goste iz celog sveta. Trenutno se na Adi nalazi oko 800 izviđača iz Srbije, Francuske, Švajcarske, Velike Britanije, Izraela, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Slovenije i drugih zemalja.  Oni će moći da razmene izviđačka iskustva iz celog sveta i da kroz četiri celine upoznaju našu zemlju:

  • zaštita i očuvanje životne sredine,
  • tradicija i istorija Srbije,
  • kultura Srbije
  • nauka.

U okviru smotre izviđači imaju priliku da na zanimljivim i interaktivnim radionicama nauče neke od naših starih zanata, naprave mape nekih od najznačajnijih kulturnih, istorijskih i naučnih institucija našeg glavnog grada ili da naprave mape kamp objekata, što je jedna od standardnih disciplina tradicionalnog izviđaštva.

Na radionicama će biti predstavljene i pravoslavna, katolička, islamska i jevrejska religijia – najznačajnije u našoj zemlji.

Prvi avgust poznat je u celom svetu među izviđačima kao Dan svitanja. Tada je Otvoren dan gde će izviđači moći da provedu jedan dan sa Beograđanima. Biće organizovan i sajam izviđaštva. pa će svi oni koji danas posete Adu Ciganliju moći da vide izviđačke grupe koje će predstaviti kulture iz raznih delova sveta.

Drugog avgusta biće održana i tzv. “Živa biblioteka” gde će kroz otvoreni razgovor izviđači podeliti svoje mišljenje o raznim temama iz svakodnevnog života sa pripadnicima osetljivih grupa koje nisu toliko zastupljene u svakodnevnim medijima.

10. smotra izvidjaca srbije

Budući da se smotra održava u okviru najpoznatijeg kupališta u Beogradu, jedan dan biće “Avantura dan” sa nizom rekreativnih i sportskih aktivnosti. Tu su i izviđački izleti u druge delove Beograda.

Organizatori smotre izviđača mislili su i na mlade koji se sve manje kreću i najčešće svoje slobodno vreme provode uz ekran i društvene mreže. Najmlađi će uz svoje starije iskusnije izviđače moći da nauče kako se praktično snaći u prirodi, ali i kako se stiče samopouzdanje, razvija timski duh i druge veštine koje će im pomoći u daljem životu.