Večeras počinje pomračenje meseca

Večeras 27.07.2018. tačno u 19.14 h počinje totalno pomračenje Meseca, najduže u ovom veku. Pomračenje traje nekoliko sati, maksima pomračenja kreće u 22.21 h kada će se Mesec nalaziti u pravcu juga/jugoistoka, a neobična astronomska pojava se završava u 1.28 h narednog dana.

pomracenje meseca  2018

Pomračenja nastaju kada se Sunce, Zemlja i Mesec nađu u istoj pravoj. Kada se Zemlja nalazi između Sunca i Meseca nastaje pomračenje Meseca, a kada se Mesec nalazi u sredini dolazi do pomračenja Sunca. Naime, Mesec ulazi u Zemljinu senku koja je izvor svetlosti. To se može desiti samo u vreme punog Meseca.

Pomračenje Meseca počinje ulaskom Meseca u polusenku Zemlje. Delimično pomračenje počinje kad Mesec uđe u senku, a završava izlaskom iz senke. Totalno pomračenje je period u kome se ceo Mesec nalazi u senci Zemlje. Pomračenje završava izlaskom iz polusenke.

Pomračenja Meseca može da se vidi golim okom čim počne da ulazi u senku Zemlje i, za razliku od pomračenje Sunca koje može da se vidi samo sa ograničenih mesta, pomračenje Meseca može da se  prati u svim delovima Zemljine polulopte kada pada noć.

Ono duže traje, u njemu se može uživati nekoliko sati i predstavlja pravu aktrakciju ne samo za astronome nego i za sve druge posmatrače ove neobične i retke pojave.